Nasveti in triki, ki vam bodo v pomoč pri vadbi z elektronsko ovratnico

Objavljeno: jun 1, 2022

Kategorija: Članki

Eno od osnovnih pravil šolanja z elektronsko ovratnico je, da pes nikoli ne sme videti, kako držite oddajnik in pritiskate na gumbe na oddajniku. Če se to zgodi, bodo zelo hitro ugotovili, da ste vzrok za vibracije. Če želite verjeti v pozitivne učinke ovratnice tudi po odstranitvi, je treba med vadbo postopati zelo potrpežljivo, ne glede na to, ali se navadite ali navadite na vadbeno ovratnico.

Postopno privajanje: Slučajno odložite sprejemnik s psa, še posebej tik preden naredite nekaj lepega za psa (na primer pred hranjenjem, sprehodom itd.). Po približno enem tednu ponavljanja teh opravil lahko aktivirate ovratnico in jo začnete uporabljati.

Postopno odstavljanje:Če se odločite, da ne boste uporabljali elektronske ovratnice za vadbo, morate psa pustiti, da se odvaja počasi, postopoma in se oborožite z veliko potrpežljivosti, kar se bo obrestovalo. Priporočamo, da sprehode razdelite na več ciklov, med katerimi boste postopoma zmanjševali pogostost uporabe elektronske ovratnice. En cikel mora imeti vsaj 10 sprehodov. V prvem ciklu snemite ovratnico 3-krat, v drugem ciklu 5-krat… Na koncu naj pes nosi ovratnico popolnoma naključno več ciklov, največ 3-krat na cikel. Enak scenarij uporabite za oddajnik. Vse manj ga nosite s seboj na sprehode. Nikoli pa ne smete tolerirati neposlušnosti svojega psa med postopnim odstavljanjem! Vaš pes bi zelo hitro razumel in uporabil odsotnost ovratnice za neposlušnost.

Zavedati se moramo, da mora ovratnica služiti le kot sredstvo, s katerim psa odvadimo njegovih slabih navad. Mnogi ljudje uporabljajo ovratnico za kaznovanje. Ne glede na to, kdo kaj reče, je kaznovanje za trening najmanj učinkovit način. Če psa kaznujete za nekaj, kar je storil pred časom, potem verjemite, da naslednjič ne bo vedel, za kaj ga kaznujete.

Rejci, ki uporabljajo ovratnico za usposabljanje za kaznovanje psa, bodo najb'vrjetneje ugotovili, da deluje. Toda v trenutku, ko se zaželijo na sprehod s psom brez ovratnice, zelo hitro ugotovijo, da se bo pes vrnil k svojim starim navadam. Ta ugotovitev je neprijetna za večino lastnikov psov in jih samodejno pripelje do tega, da morajo imeti ljubljenčka svojega psa pod stalnim nadzorom s pomočjo ovratnice.