Kaj so piškotki?

To spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje storitev, prilagajanje oglasov in analizo prometa. Piškotek v protokolu HTTP je majhna količina podatkov, ki jih strežniki pošljejo brskalniku. Shrani jih na uporabnikov računalnik. Vsakič, ko obiščete spletno mesto, brskalnik nato te podatke pošlje nazaj strežniku.

Kako piškotki delujejo?

Piškotki se običajno uporabljajo za razlikovanje posameznih uporabnikov, v e-trgovini shranjujejo vsebino »nakupovalnega vozička«, uporabniške nastavitve itd. Tehnično gre za niz kod, po katerih brskalnik zbira in nato pošilja podatke o naših vedenje nazaj na ustrezen strežnik. Piškotki vsebujejo informacije o tem, kako dolgo naj jih brskalnik hrani (od enkratnih do večletnih).

S kakšnim namenom uporabljamo piškotke?

Funkcionalni piškotki – potrebni piškotki pomagajo narediti spletno mesto uporabno z omogočanjem osnovnih funkcij, kot sta navigacija po spletnem mestu in dostop do varnih delov spletnega mesta. Spletna stran ne more pravilno delovati brez teh piškotkov.

Analitični piškotki - Statistični piškotki pomagajo lastnikom spletnih mest razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran. Zbirajo se anonimno in pomagajo izboljšati spletno stran.

Prednostni piškotki –Preferencialni piškotki omogočajo spletnemu mestu, da si zapomni informacije, ki spremenijo način, kako se spletno mesto obnaša ali izgleda. To je na primer vaš najljubši jezik ali regija.

Tržni piškotki – Tržni piškotki se uporabljajo za sledenje obiskovalcem spletnega mesta in podatki se uporabljajo v skladu z našimi oglaševalskimi partnerji. Ta podjetja lahko uporabijo podatke za ponujanje ustreznega in prilagojenega oglaševanja. Za tovrstno oglaševanje uporabljamo naslednje storitve, pri katerih so uporabniki segmentirani na podlagi skupnih značilnosti. Teh podatkov ni mogoče povezati z določeno osebo.

Drugi piškotki - To so piškotki brez jasnega namena ali datoteke, ki jih še vedno razvrščamo.