Kako izbrati elektronsko ovratnico za trening

Objavljeno: jun 1, 2022

Kategorija: Članki

Če vas pes ne posluša in ste se za kot učinkovit pripomoček za šolanje odločili za elektronsko ovratnico, potem se morate znajti v poplavi izdelkov na trgu. Danes bomo pogledali, na kaj se osredotočiti pri izbiri primernega ovratnika.

Najprej morate razmisliti o velikosti in starosti vašega psa. Elektronske ovratnice lahko uporabljate od starosti šestih mesecev naprej. Velika večina ponujenih izdelkov bo primernih za pse v razponu od 10 do 50 kg. Za pse zelo majhnih pasem ali obratno za pse velikanskih pasem (ali pse z znižanim pragom bolečine) bo treba biti pri izbiri bolj previden in se o nakupu pogovoriti s pooblaščenim trgovcem. Zelo majhnega psa bi lahko izdelek poškodoval, velikega psa pa skoraj neopazno opomněl.

Pomemben pokazatelj nakupa je doseg, ki ga želite, da pes nadzoruje z ovratnico. Najpogosteje se giblje med 200 in 1000 metri. Za delovne pse, kot so lovske pasme, je vedno treba izbrati ovratnico z daljšim dosegom (npr. Bentech D776V). Enako velja za pse, ki se gibljejo po bolj razgibanem terenu. Upoštevati je treba, da je doseg signala, ki ga navaja proizvajalec, vedno podan v idealnih pogojih, na odprtem prostoru in ob lepem vremenu.

Pri nakupu ovratnice nikdar ne pozabite, da se lahko prenesene vibracije/zvok popravijo v določenem razponu moči glede na velikost psa. Večina elektronskih ovratnic danes uporablja dve ravni opozorila. Najprej zvočni signal, nato vibracija. Pes je inteligentno in ubogljivo bitje, ki bo zelo kmalu razumelo časovno zaporedje opozoril.

Drugi parametri za izbiro so vodotesnost sprejemnika in možnost napajanja naprave. Na naši spletni strani smo ovratnice razvrstili v kategorije, vi pa lahko uporabite Vodnik za izbiro ovratnic, da izberete pravo izbiro glede na vaše zamisli.